Înapoi la articole

Diagnoză sau verdict: stil de viață pentru pacientul cu artroză

Artroza (sau osteoartroza, osteoartrita) este o boală cauzată de uzura sau deteriorarea cartilajului articular. Este una dintre bolile cele mai răspândite în lume. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de apariție al artrozei crește, și, ca urmare, boala este mai frecventă în rândul populației în vârstă. 

Există câțiva factori de risc care pot determina apariția artrozei. 

Printre aceștia: 

  • Surplusul de kilograme – o problemă frecventă, ce contribuie la apariția artrozei. Greutatea mare exercită presiune suplimentară asupra articulațiilor. Acest lucru duce la uzarea cartilajului, care acoperă suprafețele de contact ale oaselor articulației. În final, articulația își pierde mobilitatea, iar multe persoane obeze întâmpină dificultăți mari, până la pierderea completă a capacității de a se mișca independent. 
  • Traumatismele vechi și efortul fizic intens sunt alte cauze răspândite ale artrozei. Acest lucru este valabil, mai ales, pentru sportivi și persoanele care practică zilnic o muncă fizică grea pentru o perioadă lungă de timp. 
  • Tulburările endocrine, deficitul de microelemente și dezechilibrul hormonal în sindromul de menopauză - toate acestea afectează negativ metabolismul în țesutul osos și al cartilajului, provocând artroză. 
  • Procesul inflamator/infecțios în articulație sau malformația congenitală (așa-numita displazie) contribuie la distrugerea acesteia. 

Artroza este cel mai frecvent întâlnită în articulațiile mâinilor, picioarelor, coloanei vertebrale cervicale și lombare, genunchilor și bazinului. Mai grav este afectată funcția în artroza articulațiilor mari, precum șoldul, genunchiul, glezna și umărul. 

Primele simptome ale artrozei sunt: 

  • Dureri articulare. În prima etapă a dezvoltării artrozei, durerea nu este accentuată. Apare, de regulă, la efort fizic pronunțat și trece rapid odată cu odihna. Acesta este un motiv pentru care pacienții nu merg imediat la medic. Pe măsură ce boala progresează, durerea începe să apară chiar și în repaus, în lipsa activității fizice. Uneori, durerea poate fi atât de insuportabilă, încât răpește liniștea și somnul. 
  • Cracment în articulații. Când articulațiile afectate de artroză “pocnesc” și “trosnesc”, acest sunet nu poate fi confundat cu nimic, este uscat și aspru. Pe măsură ce boala progresează, cracmentul devine mai pronunțat - cartilajul se uzează din ce în ce mai mult, provocând frecarea suprafețelor articulare una de alta. 
  • Pierderea mobilității în articulații. În stadiul inițial al bolii, acest simptom nu este evident și, de regulă, dispare pe măsură ce persoana se mișcă. Dar odată cu progresarea bolii, mobilitatea în articulații se reduce mult - amplitudinea mișcării devine din ce în ce mai mică. 
  • Deformare articulară. Acest lucru se întâmplă deja în stadiile avansate ale artrozei, articulația își schimbă complet forma. 

Artroza este o boală cu care trăiesc mulți oameni. Dar această boală nu este un verdict. Pentru a trăi o viață deplină, este suficient să urmezi o serie de reguli simple: 

  • Recomandări alimentare. Nu trebuie să ții un regim strict. Este suficient să elimini excesul de sare, să reduci aportul de alimente bogate în calorii, să dai preferință alimentelor fierte, în loc de prăjite. 
  • Îmbrăcă-te călduros. Acest lucru este valabil, mai ales, toamna sau primăvara, când vremea este înșelătoare. Articulațiile tale sunt primul indicator care reacționează la schimbările vremii, factor ce contribuie la schimbarea sănătății tale. De aceea nu te mai pune în pericol - orice curent de aer îți poate afecta mult starea. 
  • Mișcarea este viață. Dar totul este bine în moderație. Mai ales, în artroză. Medicul curant îți va recomanda un set de exerciții fizice utile și necesare pentru a menține mobilitatea articulațiilor. Înotul, mersul pe jos, yoga sunt potrivite în artroză. Este contraindicată activitatea fizică intensă. 
  • Medicamentele potrivite. Pentru ameliorarea simptomelor de artroză, pe lângă dietă și gimnastică, medicii recomandă analgezice cu acțiune locală. Avantajul lor, spre deosebire de formele orale și injectabile de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), este că nu sunt absorbite în sânge și nu au efecte secundare sistemice. 

Concluzia: sănătatea unei persoane este în propriile mâini.  

Alimentează-te corect, controlează greutatea, adoptă un stil de viață activ. Dacă apar semne de artroză, consultă un medic, deoarece este important atât a ameliora durerea, cât și a acționa asupra cauzei bolii. 

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.