Înapoi la articole

Durerea articulară și sportul – sunt compatibile? 

Durerea articulară este atât de insuportabilă, încât vrei să oprești imediat antrenamentul, deoarece orice mișcare îți provoacă disconfort. Se pare că un astfel de efort doar dăunează corpului. Dar, în același timp, am fost învățați încă din copilărie despre beneficiile sportului. Ce să faci în acest caz? Vrem să clarificăm lucrurile în acest articol. 

Este important să menționăm chiar de la început că, dacă ai o durere acută, care îți limitează mișcarea, atunci trebuie mai întâi să consulți un medic, un specialist, care va selecta tratamentul potrivit (inclusiv, sugerând ce activitate fizică este benefică). 

Sportul este necesar, în primul rând, pentru sănătatea noastră. Mișcarea are un efect benefic asupra corpului, important e să abordăm totul cu înțelepciune și să respectăm câteva reguli: 

Pentru a menține articulațiile sănătoase, ai nevoie de un cadru muscular bun, care se dezvoltă prin exerciții fizice 

Evită suprasolicitarea 

Sportul în exces poate dăuna articulațiilor, sarcinile mari le produce foarte multă suferință. Prin urmare, alege mai bine un tip de activitate fizică, care nu suprasolicită articulațiile (yoga, Pilates, gimnastică, mers nordic sau înot - cele mai benefice sporturi pentru articulații). 

Împarte sarcina 

Nu fă antrenamente prea îndelungate o dată pe săptămână, mai ales fără o pregătire adecvată. În timpul acesteia, organismul se poate supraobosi, ceea ce afectează negativ articulațiile. Este mai bine să faci exerciții mai des, dar mai ușoare, adică antrenamentul ar trebui să fie regulat și dozat. 

Respectă tehnica 

Pentru început, studiază cum să efectuezi corect toate exercițiile pe care le vei include în antrenament. Spatele drept, pozitionarea corectă a picioarelor - fiecare detaliu este important. Un antrenor profesionist te poate ajuta. 

Fiecare aparat de exercițiu trebuie ajustat la parametrii individuali ai persoanei care se antrenează 

Chiar și atunci când înoți, este extrem de important să respecți o tehnică corectă și să nu suprasoliciți mușchii gâtului. Acest lucru se întâmplă adesea când oamenii înoată pe burtă cu capul sus. Dacă tehnica este departe de a fi ideală, acordă preferință poziției pe spate. 

Fă exerciții de încălzire 

Înainte de orice efort fizic, corpul trebuie „încălzit”, deoarece încălzirea în prealabil a mușchilor reduce probabilitatea microtraumatismelor în timpul antrenamentului. Poți efectua gimnastica pentru articulații într-un ritm mai lent. 

Ascultă-ți corpul 

Acest punct este deosebit de important. Fii mereu atent la ceea ce simți. Fă antrenamente până la prima oboseală, nu te epuiza și nu lucra până la refuz. Contrar părerii majorității, durerile musculare după antrenamente pot fi un indicator că ai făcut o treabă bună în sală, dar și un semnal al organismului că ceva nu e bine. 

Dacă durerea apare și se intensifică, stopează antrenamentul și consultă medicul specialist pentru un tratament adecvat. Pentru a calma durerea, poți utiliza unguentul analgezic Viprosal B®. 

Viprosal B® poate reduce doza de analgezice sistemice administrate (paracetamol sau analgin), de asemenea reduce intensitatea durerii „în mișcare” deja după o săptămână de la prima utilizare. Unguentul este potrivit atât pentru durerea articulară, cât și musculară. 

Aplicarea în strat subțire contribuie la utilizarea mai economă a remediului, absorbție mai rapidă, fără a lasă urme pe haine. Datorită compoziției sale, unguentul are un efect iritant și analgezic local. Viprosal B® conține 4 ingrediente active: venin de viperă, camfor, terebentină și acid salicilic. Primul va reduce inflamația și va ameliora durerea, sporind efectul acidului salicilic. Terebentina și camforul influențează circulația sângelui și îmbunătățesc nutriția țesuturilor. 

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.