Înapoi la articole

Cum să alegi unguentul potrivit 

Durerile persistente de spate și articulații îți schimbă semnificativ viața de zi cu zi și, în loc de a primi plăcere de la plimbări, ieșiri în natură sau la vilă, simți doar rigiditate și iritare. În acest caz, un unguent cu acțiune analgezică te poate ajuta, dar cum să-l alegi pe cel potrivit? 

Există trei criterii importante care te vor ajuta să găsești un astfel de remediu. 

Compoziția 

Aceasta este o condiție importantă - în funcție de compoziție, există două tipuri de unguente: 

  • Conțin AINS (sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) - acestea includ diclofenac, ibuprofen, ketoprofen și alte substanțe active. Astfel de unguente sunt eficiente și, spre deosebire de AINS cu administrare orală, au un efect mai puțin negativ asupra stomacului și intestinelor, dar au totuși reacții adverse. 
  • Conțin analogi naturali ai AINS, care permit reducerea proporției de componente sintetice din preparat și, respectiv a reacțiilor adverse ale acestora. Este important de menționat că un astfel de remediu trebuie să fie înregistrat ca medicament, un indicator al eficacității demonstrate în studii clinice. 

Efectele 

Există mai multe tipuri de unguente pentru ameliorarea durerii de spate și articulații, care diferă prin acțiunea lor: 

  • Analgezice – acționează direct asupra cauzei durerii, calmând durerea; 
  • Cu efect de încălzire – conțin substanțe care irită terminațiile nervoase sensibile ale pielii, intensifică circulația sângelui, contribuind astfel la îmbunătățirea nutriției țesutului deteriorat; 
  • Cu efect răcoritor – deseori sunt geluri ce conțin mentol și au efect revulsiv. 

Este mai bine dacă unguentul are o acțiune dublă (analgezic + încălzire/răcire) – un astfel de medicament va fi mai eficient, iar durerea va trece, desigur, mai repede. 

De exemplu, într-un preparat cu mai multe componente, terebentina și camforul, datorită efectului lor iritant local, intensifică circulația sângelui și îmbunătățesc nutriția țesuturilor, iar veninul de viperă mai are efecte antiinflamator și analgesic, completând astfel efectele acidului salicilic. 

Bazează-te pe simțurile tale 

Dacă utilizezi un medicament o lungă perioadă de timp, dar nu ajută, ar trebui să îl abandonezi și să consulți un medic - acesta va alege tratamentul potrivit. 

În plus, unguentul ales trebuie să fie comod în utilizare - de exemplu, sunt remedii care trebuie aplicate de trei ori pe zi sau chiar mai mult, se absorb greu și pătează hainele. Alege deci unguentul care se aplică de 1-2 ori pe zi, se absoarbe repede și-ți permit să revii imediat la activitățile tale. 

Dacă ai impresia că efectul medicamentului este prea puternic sau slab, consultă medicul sau farmacistul. 

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.