Durerea articulară și sportul – sunt compatibi...
Durerea articulară este atât de insuportabilă, încât vrei să oprești imediat antrenamentul, deoarece orice mișcare îți provoacă disconfort. Se pare că un a
Disconfortul și durerile articulare sunt probleme frecvente. Potrivit OMS, bolile articulare ocupă locul trei ca frecvență după problemele circulatorii și digestive.
Dar, în pofida acestui fapt, există un șir de mituri legate de problemele articulare. Să le analizăm mai detaliat.
Mitul #1. Durerile articulare pot apărea doar la vârstnici
Odată cu înaintarea în vârstă, articulațiile funcționează într-adevăr mai rău - persoanele în vârstă cu greu se așează, își îndreaptă genunchii sau se apleacă. Acest lucru se datorează uzurii cartilajului, care acoperă oasele articulației.
Dar bolile articulare nu sunt doar problema persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Tinerii pot fi și ei în pericol, în special cei care suprasolicită articulațiile, de exemplu, fac sport, stau mult timp în picioare sau pe șezute, au greutate excesivă.
Mitul #2. Durerea articulară apare din cauza „depunerilor de săruri”
Ceea ce par a fi la radiografie depuneri de săruri în articulații se numesc, de fapt, osteofite sau creșteri osoase. Acestea apar din cauza suprasolicitării articulațiilor - cartilajul articular se uzează, corpul încearcă să compenseze acest lucru prin creșterea de țesut osos în exces în locurile în care frecarea dintre articulații este deosebit de puternică.
Cel mai des, osteofitele sunt însoțite de pierderea mobilității, durere și disconfort, dar există și osteofite asimptomatice, despre care pacientul află doar la examinarea radiologică.
Mitul #3. Bolile articulare sunt rezultatul unor traume
Acest lucru este parțial adevărat, mai ales la sportivi. Din cauza sarcinilor constante, încordărilor, căderilor și loviturilor, cartilajul care acoperă suprafața articulațiilor se uzează și devine mai subțire. Ca urmare, poate apărea artroza - o boală însoțită de modificări degenerative-distrofice ale articulațiilor.
Totuși, traumele nu sunt unica cauză a bolilor articulare. Inflamația articulației (artrita) poate apărea din cauza infecției, a tulburărilor metabolice (în gută), a bolilor autoimune (în poliartrita reumatoidă) și alte cauze.
Mitul #4. Dacă articulațiile scârțâie, este rău
Cauza scârțâitului pot fi atât particularitățile congenitale ale țesutului conjunctiv (o variantă a normei), cât și inflamația și distrugerea cartilajului. Diferența constă în faptul că un „scârțâit inofensiv” se aude doar după o mișcare de îndoire a articulației, iar la cea repetată - dispare. Dar dacă la fiecare mișcare apare un scârțâit însoțit de durere, atunci cu siguranță ar trebui să consulți un medic.
Mitul #5. O alimentație corectă va ameliora durerea
Nu există nicio dietă specială care să vindece artrita sau artroza. Dar există principii corecte de alimentație, care vor ajuta corpul (iclusiv cartilajele și articulațiile) să fie sănătos. Meniul trebuie să fie echilibrat - cu conținutul optim de proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale și vitamine.
Dimpotrivă, alimentele nesănătoase, precum cele de tip fast-food, produsele de patiserie și bogate în grăsimi, pot duce la creșterea în greutate, care, la rândul său, crește sarcina asupra articulațiilor, în special ale picioarelor.
Cum îți mai poți ajuta articulațiile?
În primul rând, adresează-te la medic la timp. Dacă amâni vizita la medic până în momentul în care articulațiile încep să se uzeze, îți va fi foarte greu să le ajuți. De asemenea, ia aminte la măsurile de prevenire. Mergi mai mult, practică yoga și stretching; bea suficientă apă; renunță la obiceiurile proaste.
Pentru a reduce disconfortul la nivelul articulațiilor, aplică un unguent special, de exemplu, Viprosal B®. Viprosal B® conține mai multe componente naturale active, care se completează și își potențează reciproc efectele:
Аcidul salicilic din compoziția Viprosal B® intensifică efectul analgezic și antiinflamator al unguentului.
Datorită componentelor sale active, Viprosal B® este potrivit pentru durerile prelungite nu doar de articulații, ci și de spate, și din regiunea cervicală. Medicamentul trebuie aplicat de 1-2 ori pe zi. Se absoarbe rapid si nu pătează hainele.