Durerea articulară și sportul – sunt compatibi...
Durerea articulară este atât de insuportabilă, încât vrei să oprești imediat antrenamentul, deoarece orice mișcare îți provoacă disconfort. Se pare că un a
Durerea de genunchi, coate, încheieturi ale mânilor sau din alte articulații sunt probleme, care pot fi întâlnite la orice vârstă și pot afecta modul obișnuit de viață. În loc să ieși la plimbare ești nevoit să stai în casă, iar disconfortul și iritația iau locul bunei dispoziții.
Uneori oamenii se gândesc prea târziu la sănătatea lor, când este deja dificil să schimbi situația. Dar de fapt, este mai bine să previi decât să tratezi. Prin urmare, am adunat 4 modalități prin care poți menține articulațiile tinere și sănătoase, fără a aștepta până se îmbolnăvesc.
Modalitatea nr.1 Yoga și stretching
Unul dintre motivele care poate crea disconfort la nivelul articulațiilor este un stil de viață sedentar. Dacă stai mult timp într-o singură poziție, mușchii și articulațiile sunt inactive și nu primesc cantitatea potrivită de nutrienți și oxigen.
În acest caz, este important de a adăuga unele activități la rutina zilnică. Principalul lucru este de a nu exagera: dacă nu prea ai practicat educația fizică înainte, nu ar trebui să alergi maratoane sau să ridici greutăți. Aceste sporturi pot provoca leziuni articulare.
Cel mai ușor este să începi cu exerciții de întindere - de exemplu, yoga, pilates, stretching. Antrenamentele regulate (de cel puțin 3 ori pe săptămână) fac corpul mai flexibil, măresc elasticitatea musculară, cresc nutriția și mobilitatea articulațiilor, astfel încât sângele să circule mai bine.
Dacă timpul îți permite, poți face exerciții în aer liber - astfel în organism pătrunde mai mult oxigen. Aceste antrenamente asigură o dispoziție bună pentru întreaga zi.
Modalitatea nr.2 Alimentația sănătoasă
Articulațiile au nevoie de o hrană sănătoasă și echilibrată. Aici nu este vorba doar de acei nutrienți care intră în organism din mâncare și alimentează articulațiile. Un regim alimentar corect previne obezitatea - kilogramele în plus creează o sarcină suplimentară asupra sistemului musculo-scheletic și accelerează uzura acestuia.
Iată câteva sfaturi de nutriție, care îți vor fortifica articulațiile și le vor menține sănătoase.
Mâncarea de tip fast-food, alimentele grase și picante, dulciurile și făinoasele dăunează articulațiilor – ele rețin eliminarea lichidului și supraîncărcă organismul cu carbohidrați
Modalitatea nr.3 Masajul
Mulți cred că masajul este necesar doar pentru a relexa mușchii și a drena limfa, dar nu e chiar așa, el acționează și asupra articulațiilor. Masajul crește aportul de sânge atât în țesuturile moi, cât și în articulații, nutriția și mobilitatea acestora se îmbunătățesc, tensiunea și senzația de oboseală se reduc.
Este important ca masajul să fie făcut de un specialist, de altfel există riscul de a-ți face rău și a-ți trauma articulațiile
Modalitatea nr.4 Încălțăminte comodă
Piciorul este baza întregului sistem musculo-scheletic. Iată de ce este foarte important să alegi pantofii potriviți și confortabili. Adidașii cu talpă tare, pantofii cu toc înalt, cizmele strâmte - toate acestea pot deforma piciorul. Din această cauză, în viitor, pot apărea disfuncții ale degetelor, gleznei, genunchilor, articulației șoldului și chiar ale coloanei vertebrale.
Pentru a te bucura de pantofi pentru cât mai mult timp și să fie comozi pentru articulații, ar trebui să se potrivească bine piciorului, dar să nu îl strângă. Modelele prea strâmte înrăutățesc circulația sângelui, iar în pantofii prea largi, articulatiile sunt în tensiune constantă.
De asemenea, este important ca talpa să fie moale și flexibilă. În timpul mersului sarcina principală cade pe picior, iar apoi unda de șoc se ridică la articulațiile genunchilor și la coloana vertebrală. Talpa potrivită va amortiza aceste „șocuri”.
Pantofii potriviți ar trebui să aibă un toc mic și gros - maximum 2–4 cm. Modelele „stiletto” cu toc prea înalt sunt mai puțin stabili: încarcă partea anterioară a piciorului și pot duce la traumatisme
Ce să faci dacă ai dureri în articulații?
În primul rând, consultă un medic. Durerea de articulații poate fi atât un fenomen legat de vârstă, cât și rezultatul unui traumatism sau unei boli. Dacă amâni să consulți un specialist până în momentul în care articulațiile încep să se uzeze, va fi foarte greu să le ajuți.
Pentru a reduce disconfortul la nivelul articulațiilor, aplică un unguent special, de exemplu Viprosal B®. El conține simultan mai multe componente active naturale, care se completează reciproc și au scopul de a ajuta articulațiile:
Efectul analgezic și antiinflamator este sporit și de acidul salicilic, care intră în componența unguentului Viprosal B®.
Datorită componentelor sale active Viprosal B® este potrivit nu doar pentru durerile cronice de articulații, ci și de mușchi, inclusiv de spate și din regiunea cervicală. Chiar după o săptămână de la prima aplicare, unguentul poate contribui la reducerea durerii „în mișcare”.